Hoe deel je je 'ouderwetse' kennis op het net?

« Terug Start

Jouw website, mede mogelijk gemaakt door Wordpress

Gepost op

Voor de komst van de CMS was het bepaald geen sinecure om zelf een fraaie website te maken. Vol moed ging de aspirant-websitebouwer aan de slag met Yahoo GeoCities of een kant-en-klare Flash-template. Maar al gauw liep hij tegen de beperkingen aan. De diensten boden weinig keuze om de website aan te passen naar eigen wens. En ook het resultaat viel tegen: de website was onhandig en weinig aantrekkelijk. Dat alles is inmiddels gelukkig verleden tijd. Met de komst van verschillende soorten CMS, het Content Management System, zoals Joomla, Drupal, maar vooral alleskunner Wordpress kwam hier verandering in. In dit blog meer over wat Wordpress nu zo een krachtig CMS maakt.

Wordpress is in 2003 ontworpen door Matt Mullenweg, destijds student aan de University of Houston. De eerste versie kwam in januari 2004 ter wereld als Wordpress 1.0, de 'Davis' versie. De naam verwijst naar Miles Davis, de favoriete trompettist van oprichter Mullenweg, die zelf is opgeleid als saxofonist. De code achter Wordpress is Open Source. Dat betekent dat het gratis is, en voor iedereen beschikbaar. Drijvende kracht achter de CMS zijn dan ook de duizenden vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor Wordpress. Dit doen ze onder meer door het organiseren van Wordpress bootcamps, het maken van vertalingen, het schrijven van plug-ins en het verder ontwikkelen van de software. Ook hier in Nederland hebben we een actieve Wordpress-community.

Wordpress.com en Wordpress.org

Het is goed om te onthouden dat er twee varianten zijn van Wordpress: Wordpress.com en Wordpress.org. Wordpress.com is de betaalde versie van Wordpress, waarbij websites worden gehost en ondersteund door Mullenwegs bedrijf Automattic. Wordpress.org is de gratis versie, waarbij je voor je eigen hosting moet zorgen. De laatste variant is veruit het meest populair. Als je gebruik wilt maken van de overvloed aan door gebruikers gemaakte plug-ins en betaalde en onbetaalde thema's, dan doe je er verstandig aan te kiezen voor Wordpress.org. Ik richt me in dit blog verder op Wordpress.org

Wordpress groeit uit zijn jas

Wordpress ontstond als een puur blogsysteem, maar ontwikkelde zich gaandeweg naar een meer omvattend websiteplatform. In het bijzonder zorgde de in juni 2010 uitgekomen 3.0 update, getiteld 'Thelonious one', ervoor dat Wordpress de overstap maakte van blogsite naar websiteplatform. Met die update werd het mogelijk om in Wordpress aangepaste berichten te maken. Dit stelde websitebouwers in staat een website zelf meer vorm te geven binnen de Wordpress-omgeving. Dat Wordpress niet slechts voor blogs is, illustreert het gegeven dat sommige van 's werelds grootste bedrijven gebruik maakt van Wordpress. Zo draaien onder meer CNN, Sony, eBay en de New York Times op Wordpress. Dat is het mooie aan Open Source: het is er voor iedereen, van de zelfstandige blogger tot de grootste bedrijven. Nu al gebruikt 25% van alle websites Wordpress. Een bedrijf dat bijvoorbeeld hier in Nederland websites bouwt voor het MKB, is DTG

De toekomst van Wordpress 

Sinds 2010 heeft Wordpress een hoge vlucht genomen. Inmiddels kun je kiezen uit meer dan 30.000 plug-ins en een kleine 3000 thema's (https://wordpress.org/themes). Elke week komen er nieuwe templates en plug-ins bij. Dat is zowel een voordeel als een nadeel van Wordpress. Er zijn met Wordpress veel dingen mogelijk, maar als je echt iets unieks wilt, kan het lastig zijn dit zelf te implementeren. Een interessante ontwikkeling in dat opzicht is de opkomst van op Wordpress toegespitste WYSIWYG editors (What You See Is What You Get; voor visuele bewerkingen). Divi van ElegantThemes en Upfront van WP MU DEV zijn daar goede voorbeelden van. Een WYSIWYG maakt het mogelijk om met 'blokken' te schuiven om zo je website naar wens vorm te geven.

Wordpress is in korte tijd gegroeid van blogsysteem naar volledig websiteplatform. En de ontwikkelingen staan niet stil. Het ligt voor de hand dat het marktaandeel van Wordpress in de toekomst enkel zal toenemen. Wordpress streeft naar world domination. Of dat werkelijkheid wordt? De tijd zal het leren.

 


Delen